Alimentatia, o chestiune de interes !

Ce inseamna o alimentatie sanatoasa ?

alimentatie sanatoasaCeea ce trebuie sa ne ofere orice alimentatie sanatoasa este energia, care se obtine prin consumul unor alimente cu proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine si minerale. Cu cat consumam alimente mai variate, cu atat scade riscul de a avea deficiente in vreuna dintre substantele nutritive necesare organismului.

Cu mult inainte de aparitia supermarketului, a congelatorului sau a cuptorului cu microunde, oamenii erau agricultori si se hraneau mai mult cu nuci, fructe si radacini. Carnea, produsele lactate, cerealele si legumele au fost adaugate treptat in alimentatie. Astfel oamenii au ajuns omnivori si au supravietuit milenii cu acest regim alimentar. Nu stiam nimic despre vitamine, minerale si proteine, dar acest lucru nu ne-a impiedicat sa evoluam.

Atunci de ce toti sunt astazi obsedati de subiectul nutritiei ? Pentru ca alimentatia este o chestiune de interes. La sfarsitul sec. XX, societatea vestica a cunoscut consecintele grave ale maladiilor civilizatiei. Bolile de inima, cancerul, obezitatea, ciroza si insuficienta renala sunt urmari ale unei alimentatii nesanatoase.

Fara mancare si fara apa omul nu poate supravietui. Mâncarea este o necesitate, dar pentru cei mai multi dintre noi este şi una dintre cele mai mari plăceri ale vieţii, astfel tot mai multi oameni ajung supraponderali din cauza unei alimentatii nesanatoase.

Alimentatia omului modern – alimentatia Junk-Food

alimentatie junkMâncând la timp (3 mese/zi si doua gustări) şi consumând aproximativ 2 litri de apă ( nu lichide ci apă) ar fi suficient pentru a ne păstra sănătatea. În realitate, pe lângă faptul că nu mâncăm la timp şi nu cât ar trebui, asociem alimentele incorect şi ne mulţumim cu balast (adică nişte ...chestii pentru că nu sunt alimente adevarate) care ne umple stomacul dar nu ne hrăneşte.

Alimentaţia este, fără îndoială, obiceiul care influenţează cel mai mult sănătatea oamenilor. Alimentaţia este un proces voluntar şi conştient şi de aceea, este si educabil. Nutriţia, dimpotrivă, este involuntară şi inconştientă. Ea include toate procesele şi tranformările pe care alimentele le suferă în organism până la completa lor asimilare.

În condiţii normale o alimentaţie bună are ca urmare o nutriţie bună. Practic, suntem ceea ce mâncăm, dar este o mare diferenţa între ceea ce inghitim şi ceea ce asimilează celulele corpului nostru.

“Junk Food” este denumirea generală dată tuturor preparatelor care au o valoare nutriţională foarte scăzută şi un conţinut ridicat de sare, grăsimi “rele”, carbohidraţi, zaharuri şi implicit calorii.

Sunt mâncăruri gustoase, se prepară rapid şi se consumă uşor. Hamburgerii, shaorma, cartofii prăjiţi, snack-urile, dulciurile, produsele de patiserie si cofetarie, sucurile carbogazoase sunt doar câteva alimente care fac parte din categoria junk food. Aceste alimente nu ne aduc nici un beneficiu satisfăcător, iar efectele negative sunt: obezitate, energie scazuta, boli si afectiuni de toate tipurile.

O mancare gustoasa nu este neaparat si hranitoare !!!

Tendinţe periculoase în alimentaţie

1) Transformarea constantă a alimentelor în substanţe ce creează dependentă.

2) Trecerea de la alimentele reale, “vii”, la alimente false, “moarte”.

Milioane de oameni au devenit dependenţi de Junk Food fără să-şi dea seama, fiindcă multe din alimentele pe care le consumăm au un puternic factor de creare a dependenţei. Faina albă rafinată, drojdia şi zahărul rafinat din compoziţia acestor alimente precum şi toxinele ce rezultă în urma preparării , ne dezechilibrează flora intestinală prin înmulţirea bacteriilor rele.

În plus, pereţii colonului se acoperă cu o crustă ce vă împiedica absorbţia substanţelor nutritive din alimentele consumate. De aici se constată scăderea imunităţii, probleme cu tranzitul intestinal, malabsorbţie intestinală, acnee, eczeme, candidoze, oboseala, etc.

Pe termen lung, efectele alimentării constante cu acest tip de mâncare sunt mult mai grave. Există o înmulţire spectaculoasă a cazurilor de colesterol ridicat, HTA, diabet, artrită, ateroscleroza, infarct, osteoporoza, etc.

Alimentele vii, sursa de energie

alimentatie vieDr. Gillian McKeith, nutritionist international, spune in cartea sa "Hrana vie pentru sanatate", ca alimentele vii cresc vitalitatea, intaresc sistemul imunitar, regleaza greutatea si incetinesc procesul de imbatranire. Abunda in vitamine si minerale, contin o cantitate suficienta de proteine si au foarte putine calorii. Sunt bogate in carbohidrati cu digestie lenta care sporesc energia si pentru ca alimentele vii sunt in general foarte bogate in apa, ele reprezinta modul ideal de detoxifiere a organismului. De asemenea, sunt bogate in fibre.

Elementul remarcabil pe care il contin alimentele vii sunt enzimele. Ele digera hrana, ajutand-o sa treaca in sange prin porii intestinelor. Enzimele au rolul de a distruge toxinele, de a descompune grasimile si celuloza si de a metaboliza amidonul si proteinele. Alimentele vii sunt reprezentare de plante, legume si fructe, inclusiv cele oleaginoase, toate aflate in stare cruda.

Efectele “gătitului” (prelucrării termice) asupra compoziţiei biochimice a hranei

Daca un aliment este prelucrat mai mult de 35-40%, prin fierbere excesiva sau prin prajire, valorile sale nutritionale scad si aportul de deseuri aduse in corpul omului creste (celulita, colesterol, toxine).

Nutriţionistul european, prof. Ziegelmayer este cel care afirmă că : “starea crudă asigura menţinerea substanţelor din hrana, previne alterarea proteinelor, păstrează sărurile minerale originale în concentraţie optimă.”

Este clar că toate produsele procesate termic suferă schimbări importante în compoziţia chimică:

  • îşi pierd o parte din conţinutul de vitamine şi minerale;
  • proteinele sunt parţial distruse şi alterate în forme mai puţin digerabile şi hrănitoare;
  • grăsimile devin mai greu digerabile şi asimilabile şi câteodată toxice;
  • amidonul şi zaharurile sunt alterate într-o anumită măsură;
  • hrana pierde tot conţinutul enzimatic ( distrugerea enzimelor se produce între 48 şi 60 de grade celsius ).

Ce se întamplă astfel cu alimentaţia noastră zilnică ?

alimentatie echilibrataAtunci cand aportul de junk-food este mai mare, decat cel al alimentelor vii, vom avea un deficit de vitamine, minerale, fibre, proteine, aminoacizi si un surplus de grasimi saturate, toxine, sare, carbohidrati, etc.

Atunci cand nu ingeram suficiente proteine, vitamine si minerale, apar modificari ale bunei dispoziţii, oboseala, nervozitate, dureri de cap, confuzii şi slabirea muşchilor. In asemenea situaţii mulţi oameni consumă fie o cafea, fie un calmant pentru a redobândi o falsă stare de bine.

Pe termen lung, o nutriţie deficitară poate cauza cancer, hipertensiune, Alzheimer şi multe alte boli pe care ne-am obişnuit să le considerăm ca făcând parte din procesul de îmbătrânire. Fals, fals, fals !!!

Majoritatea bolilor care sunt considerate ca facand parte din procesul de imbatranire sunt cauzate de stilul de viata nesanatos, cu o alimentatie din care lipsesc vitaminele, mineralele, fibrele, aminoacizii, enzimele si proteinele.

Avem nevoie de nutrienţi esenţiali pentru o viaţă sănătoasă

alimentatie nutritiva O alimentaţie sănătoasă şi echilibrată trebuie să se bazeze pe utilizarea unor produse alimentare care să conţină toţi nutrienţii esenţiali bunei funcţionări a organismului uman: glucide, lipide, proteine , vitamine, minerale şi unele substanţe biologic active din plante (fitonutrientii), precum şi fibre alimentare, probiotice şi prebiotice.

Nutrienţii din alimente ar trebui să conţină o cantitate suficientă de aminoacizi esenţiali, acizi graşi omega 3, lecitina, colină, antioxidanţi, coenzima Q10 şi unele substanţe biologic active cu rol important în funcţionarea optimă a organismului.

Aceşti nutrienţi esenţiali sănătăţii sunt însă tot mai greu de asigurat doar din consumul de alimente, cauzele fiind diferite: poluarea mediului, agricultura intensivă, tehnologiile de procesare a alimentelor, la care se adăugă şi stilul modern de viaţă – excesele alimentare, stresul, etc.

Practic, ca urmare a degradării solului de-a lungul multor ani de exploatare agricolă legumele şi fructele nu mai oferă cantitaţi suficiente de minerale şi vitamine. Astfel că persoanele care consumă vegetale din grădina proprie au deficit de minerale şi vitamine la fel ca cei care le cumpăra de la piaţă(să nu mai vorbim de cele din supermarket-uri).

Deşi vorbim de legume şi fructe obţinute ecologic, fără insecticid, ierbicid sau stimulenţi de creştere totuşi acestea sunt tot mai sărace în nutrienţi. Prin urmare consumul de suplimente alimentare nu este un moft, ci este un lucru absolut esential in zilele noastre.

Suplimentele alimentare reprezinta o componenta de baza a “arsenalului” de mijloace pentru pastrarea sanatatii. Aceasta ramura vine sa satisfaca o nevoie primara de acum a omenirii. Este nevoia de a ramane sanatosi, de a ne bucura de viata, de familie, de prieteni, de natura. Astfel consumul de suplimente alimentare inseamna o investitie in noi.

Ce inseamna o alimentatie sanatoasa ?

O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea a diferite alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: carne, oua, lactate, fructe, legume si cereale.

Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O alimentatie sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente.

Majoritatea persoanelor nu consuma suficienti nutrienti deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Deci, este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din alimentatie.

Trebuie acordata atentie atat la cantitatea de alimente ingerata, cat si la grupele alimentare din care acestea fac parte.

Pretuiţi viata, iubiţi-vă corpul, alegeţi să fiţi sănătoşi şi fericiţi!

Bibliografie si surse: